700 g bravčového mäsa
4 vajcia
250 ml vína
3 žmle
cibuľa
80 g masti
múka
hovädzí vývar
citrónová šťava
zelená petržlenová vňať
ďumbier
mleté čierne korenie
soľ.
Žemle namočíme do vína a mierne ich vyžmýkame. Mäso umyjeme
nakrájame a pomelieme. Pomelieme aj žmle. Masu osolíme
okoreníme a spojíme jedným vajcom. Podľa chuti pridáme citrónovú kôru
ďumbier
mleté čierne korenie. Pripravíme si pražnicu z 3 vajec. Masu rozložíme na doštičku na hrúbku jedného prsta
rozotrieme na ňu vychladnutú pražnicu
stočíme do závinu a vrch potrieme bielkom. V pekáči natretom masťou sekanú prudko opečieme. Občas ju lopatkou oddelíme od dna pekáča. Do masti pridáme cibuľu alebo nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať. Keď sa spení
podlejeme vývarom alebo vínom a pečieme za občasného podlievania. Upečenú sekanú vyberieme
šťavu zaprášime trochou múky
necháme speniť
podľa potreby podlejeme a povaríme. Potom prilejeme biele víno a dochutíme citrónovou šťavou. Vychladnutú sekanú nakrájame na plátky. Podávame so zemiakovým šalátom
zemiakovým pyré
s ryžou alebo cestovinami. Vhodným doplnkom je aj zeleninový šalát
najmä hlávkový so smotanou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.