30 g masla
3 žĺtky
300 ml mlieka
2 lyžice rumu
30 g droždia
500 g polohrubej múky
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
tuk na vyprážanie
ovocný džm
práškový cukor
vanilkový cukor
soľ.
Maslo vymiešame s 30 g cukru a so žĺtkami
pridáme vykysnutý kvások
ktorý si pripravíme z trochy mlieka
cukru
múky a droždia
primiešame zvyšok mlieka
múku
soľ
citrónovú šťavu
rum a vypracujeme vláčne cesto
ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 cm
povykrajujeme kolieska a vypražíme v rozpálenom tuku dočervena. Vypražné potrieme ovocným džmom a posypeme práškovým cukrom premiešaným s vanilkovým cukrom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.