3 žĺtky
1 vajce na potretie
300 ml mlieka
40 g masla
250 g škvariek
40 g droždia
1 lyžica cukru
600 g hrubej múky
soľ.
Polovicu múky vymiesime s pomletými škvarkami a trochou soli. Do druhej polovice múky pridáme vykysnutý kvások
ktorý sme pripravili z trochy mlieka
cukru a droždia. Ďalej primiešame roztopené maslo
žĺtky
1 čajovú lyžičku soli a so zvyškom mlieka zamiesime cesto
ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske
do stredu vložíme škvarkové cesto a okraje vykysnutého cesta preložíme cez seba. Potom cesto rozvaľkáme natenko
preložíme a necháme znova vykysnúť. Prekladanie a vaľkanie cesta opakujeme 3 až 4 razy. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1.5 až 2 cm
povykrajujeme z neho okrúhle pagáčiky
uložíme ich na plech a necháme vykysnúť. Vykysnuté potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre dočervena.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.