Sirup: 100 g kryštálového cukru
200 ml vody
1 lyžica citrónovej šťavy
na hrot noža šafranu.
Omeleta: 8 vajec
200 ml oleja
2 lyžice jemne nakrájaných pistácií (alebo orechov)
na hrot noža mletého kardamónu
trochu soli.
Cukor roztopíme vo vode. Keď zovrie
pridáme citrónovú šťavu
šafran a povaríme za častého miešania asi 10 minút. Odstavíme
necháme vychladnúť a precedíme. Do veľkej kovovej misy rozbijeme vajcia
osolíme ich a vidličkou dobre rozmiešame
aby sa bielky spojili so žĺtkami. V širokej panvici rozpálime olej
rukou nad ním pridržíme misu s rozmiešanými vajciami a druhú ruku dlaňou ponoríme do zmesi tak
aby celá ruka bola vo vajciach ponorená. Potom ruku z panvice vyberieme a vajcovú zmes necháme z prstov voľne stekať do rozpáleného oleja tak
aby sa v ňom tvorili rovnobežné prúžky. Potom zmes znova naberieme z misy rukou a necháme ju do panvice stekať krížom cez prvú vrstvu. To opakujeme 3 až 4 razy. Musíme pracovať rýchlo
aby nebol veľký časový rozdiel medzi prvou a poslednou vrstvou. Omeletu hneď obrátime pomocou lopatky a upečieme aj z druhej strany. Upečenú omeletu vyberieme lopatkou
necháme odkvapkať a položíme do pripraveného sirupu. Ak sa neponorí celá
pomocou lyžičky polejeme aj hornú stranu omelety. Takto pripravenú omeletu preložíme na plech
stočíme a posypeme nasekanými pistáciami. Potom rovnakým spôsobom pripravíme ďalšie omelety
až kým vajcovú zmes nespotrebujeme. Hotové omelety nakrájame na štvorce a podávame až celkom vychladnuté.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.