500 g polohrubej múky
1 kocku droždia (42 g)
2 zarovnané lyžice celého anízu
120 ml cmaru
4 lyžice oleja
1 čajová lyžička cukru
1 čajová lyžička soli.
Múku vsypeme do misy
do stredu vyhĺbime jamku
nalejeme do nej 250 ml vody
rozmrvíme droždie
pridáme cukor a premiešame s trochou múky. 20 minút necháme kysnúť na teplom mieste. Pridáme aníz
cmar
olej a soľ. Vypracujeme vláčne cesto
posypeme múkou a prikryté necháme kysnúť asi 45 minút. Potom rozdelíme cesto na osem bochníkov
ktoré potom rukou roztlačíme na placky. Plech vyložime papierom na pečenie
poukladáme naň placky a povrch ozdobíme nožom do tvaru mriežky. Potrieme vodou a posypeme trochou anízu. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 až 220 oC asi 25 minút. Podávame k červenému vínu alebo pivu. Ak k anízovým plackám pridáte studenú syrovú misu - ementál
eidam
ovčí syr a oštiepok a k tomu ešte hrozno a nakrájané hrušky
vaši hostia budú určite spokojní!
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.