220 g čerstvých (alebo zaváraných) sliviek bez kôstok
220 g marhúľ
50 g hrozienok
2 až 3 sušené chilli papričky
2 g čerstvého koreňa ďumbieru
4 lyžice bieleho otcu
200 g cukru
1 čajová lyžička soli.
Marhule cez noc namočíme do vody
ktorej má byť toľko
aby boli celkom ponorené. Vyberieme ich
zlejeme tekutinu a odložíme nabok. Zmiešame marhule
slivky
hrozienka
ďumbier a cukor a pridáme 250 ml zliatej šťavy z marhúľ. Uvedieme do varu a znížime teplotu tak
aby sa všetko zvoľna varilo. Na miernom plameni povaríme asi 10 až 15 minút
až kým omáčka nezhustne. Pridáme do nej ocot a nahrubo mleté chilli papričky. Osolíme a dôkladne ju premiešame
aby sa ovocie spojilo. Povaríme ešte asi 15 minút
až omáčka zhustne a je ako žlatína. Vychladíme ju a nalejeme do fliaš.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.