500 g zadného hovädzieho mäsa bez kostí
červené víno
4 kyslé uhorky
2 lyžice paradajkového pretlaku
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica hladkej múky
50 g bravčovej masti (alebo iného tuku)
mäsový vývar
1 citrón
1 lyžica mletej červenej papriky
mleté čierne korenie
soľ.
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti doružova
pridáme mletú červenú papriku a mäso nakrájané na kocky
zalejeme vriacou vodou
osolíme
okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Keď je mäso polomäkké a šťava takmer vydusená
zaprášime múkou a za stáleho miešania pražíme ešte asi 5 minút. Potom prilejeme toľko mäsového vývaru alebo vriacej vody
aby šťava bola primerane hustá. Primiešame paradajkový pretlak
cesnak rozotretý so soľou
citrón nakrájaný na tenké a rozštvrtené kolieska
premiešame a za občasného zamiešania udusíme domäkka. Tesne pred dovarením pridáme kyslé uhorky nakrájané na kolieska
povaríme
ochutíme vínom a odstavíme. Soljanku môžme aj zapekať s kyslou kapustou na pekáči: Na opražnej cibuľke podusíme nakrájanú kyslú kapustu a pred dodusením ju zaprášime lyžicou múky. Kapustovú zmes urovnáme do vymasteného pekáča
na ňu navrstvíme osobitne podusené mäso
zakryjeme opäť udusenou kapustou a povrch obložíme zavarenými hubami
malými kyslými uhorkami nakrájanými na kolieska
prípadne aj nakrájanou klobásou. Zalejeme šťavou z mäsa alebo silným mäsovým vývarom
sladkou alebo kyslou smotanou a pomaly zapečieme v mierne vyhriatej rúre asi 30 minút.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.