150 g šošovice
200 g párkov (alebo inej údeniny)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
40 g masti
40 g hladkej múky
majorán
mleté čierne korenie
soľ.
Prebratú šošovicu umyjeme a uvaríme v menšom množstve vody. Cibuľu nakrájame nadrobno a dozlata opražíme na masti. Poprášime múkou
opražíme
zalejeme chladným vývarom a dobre pomiešame. Varíme asi 25 minút. Pridáme uvarenú šošovicu
mleté čierne korenie
rozotretý cesnak so soľou a umyté párky (klobásu
údené mäso nakrájané na kocky). Všetko spolu povaríme a ochutíme majoránom. Párky vyberieme a nakrájame na kúsky. Polievku môžme podávať aj s opražnými kúskami čierneho chleba a dochutiť zelenou petržlenovou vňaťou (pažítkou). Podávame s čiernym chlebom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.