500 g zemiakov
120 g maku
1 žĺtok
50 g masla
200 g hrubej múky
70 g práškového cukru
soľ.PW0
Zemiaky umyjeme
uvaríme v šupke
olúpeme a nastrúhame. Dáme ich na dosku
osolíme
pridáme žĺtok
múku
vodu podľa potreby a vypracujeme hustejšie cesto. Necháme postáť asi 20 minút. Cesto potom rozdelíme na niekoľko častí a z každej časti sformujeme tenký valček s priemerom asi 1 cm
ktorý nakrájame na kúsky. Vzniknuté kúsky cesta rozšúľame na pomúčenej doske na šúľance
ktoré uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody. Počas varenia ich občas premiešame
aby sa neprichytili na dno nádoby. Uvarené šúľance vyberieme dierkovanou varechou
necháme odkvapkať
rozdelíme na zohriate taniere
posypeme pomletým makom
ktorý sme premiešali s cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.