600 g hovädzej sviečkovice
50 g údenej slaniny
250 ml kyslej smotany
150 g koreňovej zeleniny
1 cibuľa
40 g tuku
40 g hladkej múky
citrónová šťava
mäsový vývar
cukor
1 bobkový list
2 zrnká nového korenia
mleté čierne korenie
soľ.
Odležanú sviečkovicu odblaníme
prešpikujeme prúžkami údenej slaniny
osolíme a okoreníme mletým korením. Rozhorúčime tuk a opečieme na ňom mäso zo všetkých strán. Odložíme ho na teplé miesto. Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu
pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu
opražíme a podlejeme mäsovým vývarom. Pridáme opražné mäso
bobkový list
celé korenie
prikryjeme a vo vyhriatej rúre udusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme
šťavu zahustíme múkou a povaríme asi 20 minút. Pripravenú omáčku pretrieme aj so zeleninou cez sito
pridáme smotanu a podľa chuti osladíme a okyslíme citrónovou šťavou. Mäso nakrájame na plátky
uložíme na misu a polejeme omáčkou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.