70 g eidamu
200 g halušiek
200 ml kyslej smotany
1500 ml vývaru z kostí
30 g masti
40 g hladkej múky
pažítka
mleté čierne korenie
soľ.
Vývar z kostí uvedieme do varu
osolíme
zahustíme zápražkou
ktorú pripravíme z masti a múky. Varíme asi 20 minút
potom precedíme. Pridáme kyslú smotanu a časť nastrúhaného syra. Halušky dáme do misy alebo tanierov
zalejeme horúcou polievkou a do každého taniera dáme trochu nastrúhaného syra a nadrobno nasekanú pažítku. Podľa chuti osolíme
okoreníme
prípadne pridáme trochu muškátového orieška. Namiesto halušiek môžme dať do polievky opražné kocky chleba.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.