1 hrnček (200 ml) espresa a/alebo silnej instantnej čiernej kávy
1 šľahačka (250 ml) alebo 4 stredne veľké vajíčka
4 polievkové lyžice práškového cukru
500 mg talianskeho syru Mascarpone
60 ml Kahlúa alebo Amaretto alebo rum alebo brandy
30 dlhých piškót
Kakaový prášok a škorica na poprašovanie vrstiev
Voliteľne: Nastrúhaná horká čokoláda na záverečné posypanie
Uvarte kávu a nechajte ju vychladnúť predtým
než začnete. Hneď na začiatku máte možnosť sa rozhodnúť
či chcete použiť šlahačku alebo vajíčka. Takto začnete s vajíčkami: V jednej miske vyšľahajte bielka do tuha. V druhej vyšľahajte žĺtka s cukrom a primiešajte Mascarpone. Pridajte vyšľahané bielka a jemne premiešajte. Ak to ale nechcete riskovať so surovými vajíčkami
skúste šľahačku: V miske vyšľahajte šľahačku
pridajte cukor a jemne primiešajte Mascarpone.
Do vychladnutej kávy prilejte likér Kahlúa. Škoricou poprášte obdĺžnikovú
aspoň 5 centimetrov hlbokú
sklenenú alebo keramickú nádobu. Vezmite piškótu a krátko (čosi menej než pol sekundy) ju z oboch strán namočte do kávového roztoku. Nemala by byť príliš premočená a ani príliš suchá. Následne ju položte do nádoby. Opakujte až kým vytvoríte súvislú vrstvu piškót.
Piškóty poprášte škoricou a kakaovým práškom
navrch nalejte polovicu pripraveného Mascarpone a povrch vyrovnajte roztierkou.
Znovu poprášte škoricou a kakaom
potom uložte druhú vrstvu namáčaných piškót a poprášte. Zalejte zvyškom Mascarpone a zase zarovnajte roztierkou.
Vrch poprášte škoricou a hrubšou vrstvou kakaového prášku. Voliteľne môžete povrch posypať nastrúhanou čokoládou.
Nakoniec prikryte mikrofóliou a vložte do chladničky na noc. Servírujte chladné.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.