200 g vareného údeného mäsa
100 g slaniny
2 vajcia
250 ml sladkého mlieka
6 starších žmlí
polovica cibule
100 g hladkej múky
zelená petržlenová vňať
na hrot noža mletého bieleho korenia
soľ.
Žemle nakrájame na malé kocky
údené mäso a slaninu na malé kúsky
cibuľu očistíme a spolu so zelenou petržlenovou vňaťou nasekáme nadrobno. Na panvici rozškvaríme slaninu
pridáme nasekanú cibuľu spolu s petržlenovou vňaťou a za stáleho miešania opražíme. Potom pridáme nakrájanú žmľu a mäso a za občasného premiešania opražíme (asi 15 minút). Zmes preložíme do misy
necháme trochu vychladnúť a zamiešame do nej múku. Vajcia so soľou a s mletým bielym korením rozmiešame v mlieku
vlejeme do zmesi a všetko spolu spracujeme na tuhú masu
ktorú necháme štvrť hodiny odpočívať. Potom z nej sformujeme menšie knedle
ktoré varíme v osolenej vode 15 až 20 minút. Podávame s kyslou kapustou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.