1 vypitvaná treska bez hlavy
1 kyslá smotana
500 ml rybacieho vývaru (vody)
250 ml bieleho vína
3 až 4 lyžice maizeny
1 cibuľa
šťava z 1 citróna
1 bobkový list
3 viazaničky petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
soľ.
Tresku umyjeme z vonkajšej aj vnútornej strany
osušíme a potrieme citrónovou šťavou. Osolíme a okoreníme. Vývar nalejeme do hrnca
pridáme víno
bobkový list a necháme zovrieť. Do hrnca vložíme tresku a na miernom ohni varíme asi 20 minút. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame. Olúpanú cibuľu nakrájame. Oboje dáme do misky a zamiešame. Rybu vyberieme z vývaru a odložíme na teplé miesto. Vývar precedíme a odlejeme 500 ml. Zvyšok si môžme zmraziť do zásoby. Odliaty vývar necháme prevrieť
pridáme kyslú smotanu (asi 150 g)
v troche vody zmiešanú maizenu
zahustíme a necháme zovrieť. Vmiešame petržlenovú vňať a cibuľu. Tresku podávame s omáčkou
varenými zemiakmi a duseným pórom. Je to vďačný pokrm na Štedrú večeru.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.