Cesto: 200 g masla
1 vajce
300 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
maslo a lyžica strúhanky na vymastenie a vysypanie formy. Plnka: 200 ml šľahačkovej smotany
1000 g netučného tvarohu
400 g marhúľ
75 g hrozienok
50 ml rumu
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
50 g maizeny
šťava z pol citróna.
Múku
cukor
vanilkový cukor
maslo a vajce spracujeme na hladké krehké cesto. Vymastenú a strúhankou vysypanú formu vystelieme cestom
z ktorého vytvoríme asi 3 cm vysoký okraj. Formu s cestom dáme na 1 až 2 hodiny na studené miesto. Hrozienka opláchneme v teplej vode
necháme odkvapkať a vložíme na 1 až 2 hodiny do rumu. Tvaroh
smotanu
vajce
cukor
vanilkový cukor
maizenu a citrónovú šťavu dobre vymiešame a pridáme k nim nasiaknuté hrozienka. Tvarohovú hmotu rozotrieme na cesto a povrch zarovnáme. Marhule prelejeme vriacou vodou a sparíme
potom prudko ochladíme a olúpeme. Olúpané marhule rozpolíme
vykôstkujeme a rozložíme na tvaroh. Formu postavíme na rošt
na spodné koľajničky v rúre a pečieme dozlata asi 30 až 35 minút pri 180 W a vetranín na 180 stupňov
alebo pri vrchnom a spodnom zahrievaní na 200 stupňov. Upečený koláč necháme vo vypnutej rúre asi 10 minút odstáť. Koláč z rúry opatrne vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke na pečenie.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.