Cesto I: 200 ml sladkého mlieka
300 g polohrubej múky
30 g droždia
soľ. Cesto II: 2 vajcia
100 g masla
100 g práškového cukru
vanilkový cukor; maslo a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu. Plnka: 50 g hrozienok
50 g mandlí.
V teplom mlieku rozmiešame droždie
pridáme polohrubú múku
trochu soli a vypracujeme husté cesto. Z cesta vyvaľkáme bochník
ktorého povrch narežme
vložíme ho do nádoby s teplou vodou
prikryjeme vrchnákom a dáme vykysnúť. Medzitým si pripravíme druhé cesto. Vajcia vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom
postupne pridáme zmäknuté maslo a všetko spolu vymiešame do peny. Keď prvé cesto vykysne a svoj objem zdvojnásobí
necháme ho odkvapkať
preložíme do inej misy
pridáme druhé cesto a dobre spolu spracujeme. Cesto musí byť hladké
aby sa nelepilo na ruky. Nakoniec pridáme očistené hrozienka a nasekané olúpané mandle (namiesto mandlí môžme použiť aj orechy alebo oriešky). Cesto dáme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou
prikryjeme obrúskom a dáme vykysnúť. Vykysnutý chlebík pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 30 minút.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.