Cesto: 500 g múky
1 vajce
50 ml oleja
1 čajová lyžička soli. Plnka: 500 g tvarohu
5 vajec
100 ml kyslej smotany
soľ. Poleva na varené štrukli: 70 g masla
100 g strúhanky. Poleva na pečené štrukli: 300 ml kyslej smotany
1 žĺtok.
Do preosiatej múky zamiešame vajce
olej a soľ. Prilejeme trocha vody a vypracujeme cesto
ktoré natenko rozvaľkáme. Plnku pripravíme zmiešaním tvarohu
vajec
kyslej smotany a soli. Na rozvaľkané cesto rozotrieme plnku a cesto zvinieme. Závin položíme na vymastený plech a tupou hranou noža ho nakrájame na kusy dlhé asi 15 cm. Plech dáme do rúry a pečieme pri teplote 180 o C približne 10 minút. Štrukli vyberieme
polejeme zmesou žĺtka a kyslej smotany a upečieme dozlata. Pri príprave vareného závinu použijeme do plnky iba 2 vajcia. Závin nakrájame na menšie časti
ktorých konce dobre stlačíme
aby plnka nevytiekla. Štrukli varíme v osolenej vode. Podávame posypané strúhankou opražnou na masle.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.