1000 g držiek
200 g koreňovej zeleniny
30 g hladkej múky
100 g masla
hovädzí vývar
citrónová šťava
majorán
ďumbier
mletá červená paprika
mleté čierne korenie
soľ.
Držky niekoľkokrát dobre umyjeme
očistíme
chvíľu povaríme
vodu vylejeme
držky znova prepláchneme v teplej vode
vložíme do hrnca
zalejeme hovädzím vývarom a niekoľko hodín varíme až domäkka. Po uvarení ich necháme vychladnúť vo vývare
aby ostali svetlé. Len potom ich nakrájame na širšie rezance. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku
zalejeme ju vývarom
v ktorom sa varili držky
pridáme nakrájané držky
osobitne na masle podusenú koreňovú zeleninu a mletú červenú papriku
okoreníme mletým čiernym korením
majoránom a ďumbierom
osolíme
ochutíme citrónovou šťavou a ešte trocha povaríme. Podávame so zemiakmi
s haluškami alebo len s chlebom a pivom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.