300 g hrozienok
2 PL rumu
2 kocky droždia
2 ČL kryštálového cukru
250 ml vlažného mlieka
750 g hladkej múky
125 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
2 ČL postrúhanej citrónovej kôry
štipka mletého muškátového kvetu
250 g roztopeného masla
100 g pokrájanej kandizovanej citrónovej kôry
100 g mletých mandlí
75 g masla na potretie
práškový cukor na posypanie
Hrozienka zalejeme rumom
necháme stáť 20 minút a necháme odkvapkať. Droždie zmiešame s cukrom a 3 PL mlieka
necháme nakysnúť. Do misy dáme múku
cukor
vanilkový cukor a soľ
pridáme citrónovú kôru
muškátový kvet
maslo a nakysnutý kvások. Premiešame s mliekom a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho nakysnúť. Vykysnuté cesto ešte miesime na doske asi 10 minút
kým nie je pružné a neprestane sa lepiť. Potom doň zapracujeme hrozienka
kandizovanú kôru a mandle. Cesto rozvaľkáme na placku s priemerom asi35 cm. Jednu stranu preložíme cez stred
aby vznikol tvar štóly. Vložíme na plech
vystlatý papierom na pečenie a necháme asi ½ hodiny kysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov
vložíme štólu
znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme 45-50 minút. Roztopíme maslo a ešte teplú štólu ním potrieme a nahrubo posypeme cukrom. Skladujeme zabalenú v alobale. Najlepšie keď stojí 2-3 týždne.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.