Stredne veľký kapor
250 ml suchého vína (rizling)
1000 g zemiakov
100 ml oleja (najlepšie olivového)
3 citróny
2 cesnaky
nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať
sušené oregano
rozmarín
tymian
podravka
(soľ).
Kapra vypitváme
umyjeme a očistíme od šupín. Na povrchu kož z oboch strán narežme pásiky na každých 3 centimetroch. Povrch aj vnútro posolíme podravkou (soľou). Na dno ohňovzdornej misy nalejeme 200 ml vody
200 ml bieleho vína a 50 ml oleja. Zmiešame to s jedným pretlačeným cesnakom
petržlenovou vňaťou
štipkou sušeného oregana
rozmarínu a tymianu. Do toho nálevu uložíme celého kapra a dáme piecť asi na 40 minút do vyhriatej rúry. Marinádu na zalievanie upečeného kapra pripravíme zo šťavy z 3 citrónov
50 ml vína
50 ml oleja
pretlačeného cesnaku a petržlenovej vňate. Prelejeme ňou upečeného kapra
ozdobeného petržlenovou vňaťou. Podávame s opečenými zemiakmi alebo zemiakovým šalátom s dusenou ryžou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.