2 vajcia
200 ml čierneho piva (alebo sladeného mlieka)
rum (alebo punč)
120 g loja
120 g nastrúhaného jablka
240 g hrozienok
240 g sultániek (veľké hrozienka)
60 g nakrájaných sušených sliviek
60 g nakrájaných sušených marhúľ
120 g olúpaných a nastrúhaných mandlí
120 g vykôstkovaných datlí
120 g sušených fíg
1 malá nastrúhaná mrkva
120 g citronátu nakrájaného nadrobno
1 lyžica jahodového (alebo malinového) sirupu
120 g cukru
šťava a nastrúhaná kôra z polovice citróna
nastrúhaná kôra z polovice pomaranča
120 g hladkej múky
60 g strúhanky
1 čajová lyžička miešaného korenia (klinčeky
škorica
aníz
ďumbier)
na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška.
Všetko sušené ovocie umyjeme
rozložíme a sušíme 2 až 3 dni. Potom ho nakrájame nadrobno
pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru
múku
miešané korenie
strúhanku
cukor
vyškvarený loj
vychladnutý a nakrájaný nadrobno
vajcia a zmes trocha zalejeme rumom. Premiešame
pridáme nastrúhané jablko
mrkvu
citronát
mandle
sirup
čierne pivo a opäť dobre premiešame
pretož cesto musí byť husté. Pudingovú formu (jednu veľkú alebo dve malé) vymastíme maslom
vyložíme alobalom
ktorý takisto pomastíme
naplníme cestom a prikryjeme opäť alobalom
ktorý sme potreli maslom. Formu postavíme do nádoby s vriacou vodou a varíme v rúre podľa veľkosti pudingu asi 5 až 7 hodín. Pri podávaní na stôl sa puding poleje rumom a zapáli. Niekedy sa namiesto toho ozdobí čokoládovou polevou a kandizovaným ovocím.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.