250 g baranieho pliecka
250 g klobásy
200 g husacej (alebo inej paštéty)
400 g suchej bielej fazule
250 g kož zo surovej slaniny
300 ml bieleho vína
koňak
3 strúčiky cesnaku
100 g husacej alebo bravčovej masti
tymian
bobkový list
mleté čierne korenie
soľ.
Deň pred prípravou jedla uvaríme vo vode kožu zo surovej slaniny nakrájanú na malé kúsky. Varíme asi 3 hodiny a podľa potreby občas prilejeme vodu. Na druhý deň vodu v hrnci trocha osolíme
pridáme očistenú a umytú fazuľu
uvarenú kožu zo slaniny a prikryté uvaríme domäkka (asi 2 hodiny). Medzitým roztopíme na panvici husaciu alebo bravčovú masť
opražíme na nej cibuľu nasekanú nadrobno
pridáme baranie pliecko nakrájané na kocky a pečieme. Počas pečenia okoreníme mletým čiernym korením
tymianom a bobkovým listom
pridáme rozotretý cesnak a trocha osolíme. Upečené mäso zmiešame s uvarenou fazuľou
prilejeme víno a podusíme
aby sa šťava trocha vyparila. Zmes prelejeme do hlbšej ohňovzdornej misy
trocha zalejeme koňakom
pridáme opečenú domácu klobásu nakrájanú na kolieska a husaciu paštétu
premiešame a vložíme do rúry. Po štvrť hodine sa na povrchu utvorí jemná koža. Zmes premiešame a znova dáme do rúry. Po štvrť hodine vznikne nová koža
preto opäť premiešame. Podľa originálneho predpisu sa premiešavanie má zopakovať celkom šesťkrát. Poslednú kožu už necháme ako ozdobu.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.