750 g zemiakov uvarených v šupke
250 g surových zemiakov
250 ml červeného vína
150 g múky
2 vajcia
1 lyžica masla
1 krajec toastového chleba
500 g červenej cibule
30 g tuku
2 zväzky pažítky
2 zväzky petržlenovej vňate
muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ.
Zemiaky uvaríme v šupke a roztlačíme. Surové zemiaky očistíme
umyjeme a nastrúhame nadrobno. Surové a uvarené zemiaky
vajcia a múku zamiešame. Ochutíme 1 čajovou lyžičkou soli a muškátovým orieškom. Pažítku a petržlen umyjeme
nadrobno nasekáme a pridáme do zemiakového cesta. Toastový chlieb nakrájame na kocky a dozlata opečieme na horúcom masle. Zemiakovú masu rozdelíme asi na 8 častí a vyvaľkáme ich. Do stredu každej placky dáme niekoľko chlebových kociek a vytvarujeme knedlíky. Varíme ich asi 120 minút v slanej vode. Olúpané cibule rozštvrtíme a opečieme na rozpálenom tuku. Polejeme červeným vínom
ochutíme soľou
korením a pod pokrievkou dusíme asi 12 minút. Knedlíky spolu s upravenou cibuľou podávame ako prílohu k mäsu alebo gulášu
prípadne servírujeme samostatne ako ľahké jedlo.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.