2 lyžice kyslej smotany
1 až 2 lyžice maizeny
200 g mrkvy
1 malá hlávka kelu (asi 1000 g )
3 lyžice oleja
250 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
trocha nastrúhaného muškátového orieška
soľ. Plnka: 300 g klobásy
100 ml smotany na šľahanie
1 mrkva
75 g mrazenej cukety (alebo tekvice)
1 cibuľa
trocha sušenej bazalky
mleté čierne korenie
soľ.
Z kelu odstránime vonkajšie zvädnuté listy a vyrežme hlúbik. Oddelíme 8 listov a ostrým nožom zrežme hlúbikovú žilu naplocho
aby sa dali listy lepšie zrolovať. Kelové listy 2 až 3 minúty varíme vo vriacej osolenej vode a necháme odkvapkať. Zvyšný kel prerežme na 4 časti a nakrájame na rezance. Na prípravu plnky očistíme cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Očistíme zeleninu
z cukety odrežme konce a vyberieme jadrovník. Spolu s mrkvou ju nakrájame na kocky a 3 až 4 minúty varíme vo vriacej osolenej vode. Zmiešame s nakrájanou (alebo pomletou) klobásou
smotanou a bazalkou. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Plnku rozdelíme na kelové listy. Okraje listov prehneme dovnútra
aby plnka pri rolovaní nevybehla von. Jemne zatlačíme. Roládu zrolujeme
previažme kuchynskou niťou a na konci spravíme uzlík. Zvyšnú mrkvu očistíme a nakrájame na rezance. Kelové rolády opečieme na oleji a vyberieme z pekáča. Do pekáča dáme na rezance nakrájanú mrkvu a kel a krátko podusíme. Podlejeme zeleninovým vývarom a necháme prevrieť. Prikryté dusíme na minime asi 30 minút a vyberieme. Do zeleniny opatrne vmiešame kyslú smotanu a zahustíme maizenou
ktorú sme rozmiešali v troche chladnej vody. Osolíme a ochutíme štipkou nastrúhaného muškátového orieška.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.