1000 g zemiakov
500 ml sladkého mlieka
100 g krupice
2 žmle
50 g masla alebo masti
soľ.
Zemiaky očistíme
nastrúhame
dáme do čistej utierky a prebytočnú vodu z nich vyžmýkame. Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu
pridáme pripravené zemiaky
vypracujeme
osolíme
prisypeme žmle nakrájané na kocky
ktoré sme podusili na tuku. Všetko spolu spojíme tak
aby sme dostali veľmi husté cesto. Z cesta povykrajujeme menšie okrúhle knedličky
ktoré varíme v horúcej vode asi 20 minút (podľa veľkosti). Uvarené vyberieme a necháme odkvapkať. Podávame ako prílohu k bravčovému alebo inému pečenému mäsu.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.