3 žmle (z predchádzajúceho dňa)
250 ml mlieka
120 g masla
4 vajcia
100 g cukru
2 čajové lyžičky nemletého maku
soľ.
Žemle nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Na sporáku rozpustíme maslo a vmiešame do pečiva. Miešame dovtedy
pokým nie sú žmle celkom suché. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Primiešame žmle a 1 čajovú lyžičku maku. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Nákypovú alebo bábovkovú formu z varného skla vymastíme maslom a posypeme zvyšným makom. Naplníme cestom a prikryjeme alobalom. Pečieme vo vriacom vodnom kúpeli v rúre pri teplote 180 oC na druhej polohe mriežky asi 1 hodinu. Potom odstránime alobal a ešte 5 minút dopekáme. Ešte teplý nákyp vyklopíme na dosku. Podávame s niektorou sladkou prílohou
napr. hruškami v pomarančovom žlé
jablkovom žlé s marhuľami alebo figovom kompóte.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.